Dünya

Özel savcıdan Biden raporu

Bu yıl başkanlık seçimlerinin yapılacağı ABD’de, yeniden adaylığını duyuran Başkan Joe Biden’ın yaşı ve hafızasıyla ilgili tartışmaları alevlendiren bir gelişme yaşandı. Biden’ın, başkan yardımcılığı döneminden kalan resmi belgelerin evinde ve ofislerinde bulunmasıyla ilgili soruşturmayı yöneten Özel Yetkili Savcı Robert Hur, hazırladığı raporda ABD liderinin “akıl sağlığıyla” ilgili yorumlarda bulundu. Savcı Hur’un “Biden’ın akıl sağlığının gidip geldiğini, bu sebeple resmi suçlamaya gerek olmadığını” açıklaması ortalığı karıştırdı.

Biden’ın garajında başkan yardımcısı olduğu döneme ait Afganistan ile gizli dosyalar tespit edildi.

İYİ NİYETLİ VE YAŞLI

388 sayfalık raporunda ABD Başkanı’nı “iyi niyetli, zayıf hafızası olan, yaşlı biri” olarak nitelendiren Hur, Biden’ın sorgu sırasında “2015’te hayatını kaybeden ilk oğlu Beau’nün ölüm tarihini hatırlamakta zorlandığını” kaydetti. Savcı, Biden’ı resmi evrakla ilgili suçlama yöneltmemesini, “Jüriyi Biden 80’li yaşlarına gelmişken, zihinsel bütünlük gerektiren ciddi bir suçtan mahkum etmeye ikna etmek zor olurdu. Hiçbir jüri, sempatik ve hafızasında sıkıntı olan iyi niyetli ve yaşlı bir adamı resmen suçla isnat etmek istemez” diyerek açıkladı.

‘HAFIZAM KÖTÜLEŞMEDİ’

Raporun yayınlanmasından iki saat sonra acilen basının öne çıkan ABD Başkanı Biden, öfkeli bir dille Savcı Hur’a yüklendi. “Hafızam kötüleşmedi. Hafızam iyi. Ben yaşlı bir adamım ve ne yaptığımı biliyorum” diyen Biden, “Başkanım ve bu ülkeyi yeniden ayağa kaldırdım. Onun tavsiyesine ihtiyacım yok” diye ekledi. Oğlunun ölüm tarihini hatırlamamakla suçlanmasına çok sert tepki gösteren ABD lideri, “Ne cüretle bunu dile getirebilir? Kimsenin onun ne zaman vefat ettiğini bana hatırlatmasına ihtiyacım yok” dedi.

SİSİ’Yİ ‘MEKSİKA BAŞKANI’ DEDİ

Ancak akıl sağlığıyla ilgili endişeleri gidermek için ulusa seslenen Biden, konuşmasında yine bir gafa imza attı. Biden, İsrail’in Gazze’deki insani dramdan bahsederken, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi için “Meksika Devlet Başkanı” dedi. Kendisini savunurken bile gaf yapmasıyla yine hedef tahtasına yerleşen Biden, geçtiğimiz günlerde de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a 1996’da ölen eski Fransız Başbakanı François Mitterand demiş; eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’i ise 2017’de ölen Alman lider Helmut Kohl ile karıştırmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu